HÅLL DIG SJÄLV OCH ANDRA FRISKA

Tvätta händerna med tvål och vatten ofta. De flesta av våra förkylningsvirus dör inte av handsprit men av ordentlig tvätt med tvål och vatten. Ersätt inte tvättning av händer med handsprit utan se det som ett tillägg. I fuktiga frottéhanddukar frodas bakterierna. Alla familjemedlemmar bör alltid ha egen handduk att torka sig på. Byt frottéhanddukar minst 1 gång i veckan. Delar flera familjemedlemmar handduk bör den bytas varje dag.

Använd inte handtork med varmluft på offentliga toaletter! Bakterier, däribland avföringsbakterier virvlar runt i den varma luften. Pappershanddukar sprider inte bakterier och är det bästa valet. Ett tips är att använda pappershandduken du torkat händerna på när du öppnar dörren och sedan slänga den i papperskorgen. På så sätt slipper du få eventuella bakterier från handtaget på händerna.

Var ute i friska luften så mycket som möjligt.

Träna och rör på dig. Att röra på sig lite är bättre än att inte röra på sig alls.

Sov ordentligt. Sömn är en viktig källa för återhämtning och grunden för vår hälsa.

Ät näringsrik mat och drick ordentligt med vatten.

För att undvika smittspridning på förskolan: Är barnet piggt, lite snorig men utan feber så kan barnet gå till förskolan. Har barnet feber och/eller är hängigt och trött så bör barnet stanna hemma. Både p.g.a smittspridning och för barnets bästa. Förskolan är en miljö med mycket liv och rörelse och är ingen lämplig plats för någon som inte är kry.

Drabbas någon i familjen av magsjuka är det isolering som gäller! Rekommendationen är att alla i familjen bör isolera sig. Håll er borta från förskolan, jobb, caféer, bibliotek, affärer o.s.v. När 48 timmar har gått sedan senaste kräkningen eller diarrén kan isoleringen upphöra.

Nästa inlägg

VACKRA ISBITAR