HÅLLA KATTER BORTA

Täck över sandlådor med nät, fiberduk presenning eller lock av något slag.

För att skydda dina rabatter kan du lägga ett nät över rabatten när du planterar. Blommorna kommer upp genom nätet, men katten hindras att gräva i rabatten. Du får inte sätta något i rabatten som kan skada barn, katter eller andra djur.

Myggfönster och dörrar med inbyggt myggnät låter luften komma in men håller katten ute. Även enklare myggnät som fästs med kardborre upptill och tyngder nedtill i dörren kan minska risken för att katter tar sig in.

Citronpeppar, citronsyra och vitpeppar kan vara bra för att hålla katter borta. Även apelsinskal, pomeransskal och kaffesump kan läggas ut då doften ogillas av en del katter. Att stänka lite parfym, upplöst C-vitamin (ett rör på 10 l vatten) eller vitlöksvatten på jorden gillas oftast inte heller av katter då doften inkräktar på deras revir. Alla dessa åtgärder kan behöva upprepas efter regn.

Plantera tibast i trädgården, en väldoftande (dock inte för katter) prydnadsbuske som blommar på bar kvist och är en giftig lövfällande liten buske.

Om du är på plats kan du spruta lite vatten på katten när den kommer in på din uteplats. En sprayflaska men liten stråle räcker, du får INTE SKADA KATTEN! Vatten är effektivt eftersom katter inte tycker om överraskningar och lär sig fort att undvika din uteplats. Även en tillbringare eller hink med vatten är effektivt. Naturligtvis måste det användas med förstånd och varmt vatten får du inte kasta på något djur!

Man kan köpa en elektroniska avskräckare med justerbart högfrekvent ljud och rörelsevakt och placera i trädgården. Apparaten skrämmer bort katter, hundar eller småvilt. Avskräckaren hindrar djuren att komma för nära utan att skada dem med några kemikalier eller störande lukter.

Nästa inlägg

UGNSROSTAD BRYSSELKÅL