HUND I VARM BIL

Hundar blir snabbt överhettade då dom inte svettas på samma sätt som oss människor. När det är varmt behöver en hund flåsa, kunna söka sig till skugga och ändra ställning ofta för att kyla ner sig. En hund som flåsar kraftigt kan få svårt att syresätta kroppen.

Även om solen inte skiner rakt på bilen kan den bli mycket varm. Tänk på att även om du ställer bilen i skugga så kan solen förflytta sig snabbt och bilen hamna i sol. Att veva ner rutorna lite grann hjälper inte. Redan efter 20 minuter i en för varm bil kan en hund få dödliga skador!

I första hand bör du undvika att förvara djuret i bilen. Behöver du ta med hunden i bilen så undvik varma sommardagar. Åk istället tidig morgon eller kväll. Ställ bilen i total skugga där det inte är någon risk att solen tittar fram. Ha hunden i bagageutrymmet med säkra grindar och helt öppen lucka.

Att lämna sitt djur i en het bil är straffbart! Är ett djur instängt i en bil en varm sommardag har allmänheten rätt att handla i nöd om djuret ser ut att må akut dåligt. Ring Polisen på telefonnummer 114 14 om du inte snabbt kan hitta ägaren. Är djuret i omedelbar fara? Krossa en ruta! Tidiga tecken på värmeslag hos hund är att hunden börjar flåsa, få röda munslemhinnor, blir allmänpåverkad, söker skugga eller blir apatisk. En hund med värmeslag bör flyttas till skugga, få frisk luft och friskt vatten omedelbart och sedan tas till veterinär för undersökning.

En sak till… Bind inte fast djur i dragkroken! Behöver bilen förflyttas snabbt och man i all hast glömmer att djuret är bundet i bilen kan det sluta mycket olyckligt.

tempbil

DELA detta inlägg allt vad ni kan så fler blir medvetna om riskerna!

Nästa inlägg

MINDRE TACOSPILL