SKOTTRÄDDA HUNDAR OCH KATTER

Djurens känsliga öron uppfattar smällarljud som en intensiv smärta.

Ordna ett rum till djuret där det känner sig tryggt. Lägg in sovkorg, filt, leksaker eller andra ting djuret känner trygghet av.

Häng för fönster med filtar, madrass eller annat ljudisolerade material som kan minska ljudet från smällare. Även blixtrandet från fyrverkerierna kan skrämma djuret.

Ha rummet upplyst.

Sätt på musik som lugnar djuret och samtidigt tar bort eller iallafall distraherar ljudet från smällarna. Musiken får inte vara för hög så det blir jobbigt för djuret.

Sätt fetvadd eller bomull i öronen på djuret inför tolvslaget för att dämpa ljudet från smällare. Vänj gärna ditt djur med att ha fetvadd eller bomull i öronen då och då innan nyår.

Ge hunden ett köttigt märgben i god tid innan tolvslaget. Fyll gärna ett ihåligt märgben med leverpastej och lägg in det i frysen några timmar så leverpastejen tar en stund att få ut och hunden hålls aktiverad under de värsta smällarna.

Du själv bör ignorera smällandet helt. Beröm inte och ömka inte djuret. Du sänder då ut signaler till djuret att det finns en anledning att vara rädd eller känna oro. Låtsas om att du inte hör smällandet och lek gärna med djuret under tiden.

Rasta alltid hunden i koppel tiden runt nyår och påsk. Då minskar risken att hunden rymmer ifall den blir rädd om någon plötsligt smäller av en smällare. Kör gärna iväg med bil en bit bort från tätbebyggt område och rasta hunden så är risken mindre för smällare.

Rasta hunden tidigt på nyårsafton innan de flesta av smällarna har börjat. Behöver hunden rastas närmre inpå tolvslaget, gå bara utanför dörren och gå in så fort den gjort sina behov.

Håll utekatter inne under nyårsafton.

Ett djur som är skotträdd får inte vara ensam under nyår!

Till sist en uppmaning till alla ni som tänker skjuta fyrverkerier på nyår. SMÄLL VID TOLVSLAGET! Då kan djurägare vara beredda och skydda sina djur från obehagliga upplevelser på grund av rädsla.

golden

Nästa inlägg

BANANGLASS