GÖDSLA MED NÄSSELVATTEN

Nässelvatten till din trädgård gör du enkelt själv. Det är ett av de allra bästa gödselmedel!

Samla in nässlor. Använd inte utblommade honplantor då det kan bildas nya plantor av fröna där nässelvattnet används. Klipp ner nässlorna och lägg dom i en hink. Nässlorna behöver inte klippas men processen går fortare då. När hinken är full med nässlor fyller du hinken med vatten. Lägg på ett lock så vattnet inte dunstar. Nu ska blandningen stå i ca 1-2 veckor. Rör gärna i hinken då och då så löser växtdelarna upp sig lättare. Nässelvatten luktar illa och är lite slemmigt.

Innan du vattnar dina växter med nässelvattnet ska det spädas. 1 del nässelvatten + 5-10 delar vatten. Outspätt nässelvatten blir för starkt för växterna och kan skada rötterna.

Nässelvattnet håller ett par veckor efter att det är färdigt. Har du det står för länge bildas skadliga bakterier som kan göra dina växter sjuka. Gör nytt nässelvatten med en veckas mellanrum så har du alltid tillgång.

Vattna träd, buskar och grönsaker med nässelvattnet 1-2 gånger i veckan under tillväxtperioden. Perenner och ettåriga växter 1 gång i veckan. Övergödsla inte! Växterna kan inte avgöra hur mycket näring de tar upp när gödningen är löst i vatten.

Nässelvatten är kväverikt och innehåller bland annat fosfor och kalium. Det innehåller också kisel som är stärkande och ger bra motståndskraft till växterna.

Nästa inlägg

MONTERA INNERDÖRR