LETA ENERGITJUVAR I HEMMET

Har du höga elräkningar?

Detta är ett väldigt enkelt sätt att kolla om det är något som drar ström som du inte vet om. På elmätaren sitter det en liten lampa som blinkar. Det brukar står ’1000imp’ vid den. Den blinkar snabbare ju mer ström det drar. Nu ska du få den att sluta blinka helt. Börja dra ur alla apparater som är inkopplade till ett eluttag. Apparater som du inte kan dra ur, stänger du av på huvudbrytaren. Gå och kolla på lampan i elskåpet. Blinkar den fortfarande? Blinkar den så är det något som fortfarande drar ström som du inte vet om.

Många apparater som tvättmaskiner och diskmaskiner kan stå och dra ström även då dom är avstängda. Spisplattor, spisfläktar och andra apparater med touchknappar är riktiga strömtjuvar då dom kan stå i standby även fast dom är avstängda. Vissa apparater drar MER i standby under ett år än vad dom drar när dom är igång under ett år. Galet!

Har du en spishäll med touchknappar? Lägg handen på knapparna när spisen varit avstängd många timmar. Du kommer säkerligen känna att det är ljummet vid knapparna. Det beror på att det sitter en nätdel på dygnet runt då touchknapparna alltid står i standby. Nätdelen sitter oftast vid knapparna men kan också sitta någon annanstans i spisen.

Koppla grendosor med strömbrytare på till apparater med touchknappar. Då kan du stänga av apparaten helt när du inte använder den (dock inte på spisen då den drar för mycket ström för vanliga grendosor). Sparar mycket pengar och minskar brandrisken!

Byt ut alla lampor till LED-lampor. Nu finns det LED-lampor med fina färgtemperaturer. Titta efter lampor runt 2700-3000K om du inte vill ha ett kallt (blåaktigt) sken.

Många bäckar små kan i detta fall bli många tusenlappar som kan användas till något mycket roligare! Ett sort plus är att vi också sparar på våra resurser och vårt jordklot.

Nästa inlägg

MAGISK DEG