TÄNDKOTTAR

Sådana här tändkottar är suveräna att tända med. Kottarna tänds lätt och brinner en bra stund så brasan hinner ta sig. Dom blir också väldigt vackra att se på så förvara dom med fördel i en glasburk. Gör ett gäng eldkottar och slå in dom i cellofan eller i en glasburk så blir det en ypperlig present.

Du behöver:

Torra kottar

Stearin (t.ex. ljusstumpar)

Paraffinljus är en riktig miljöbov så använd inte det! Svanenmärkta stearinljus är det allra bästa.

Lägg stearinet i en glasburk eller metallburk som du inte är rädd om. Ställ burken i vattenbad i en kastrull. Sätt på plattan och vänta tills stearinet smält. Doppa ner kottarna i stearinet och lägg dom på bakplåtspapper/tidningspapper för att torka en stund. Efter en liten stund doppar du kottarna igen. Doppa bara snabbt och ta sedan upp kotten direkt, annars smälter stearinet som torkat bort. Det brukar vara lagom att doppa kottarna 3 gånger.

Det går att använda tändkottar när man tänder i kaminer men tänk på att det inte är bra om stearin smälter ner i kaminens spjällsystem som då kan bli obrukbart.

tändkottartändkottar

tändkotte

bomullspad

Om man inte har tillgång till torra kottar så kan man doppa bomullspads i stearin. Det brukar räcka att doppa två gånger. Dom bli inte lika vackra som kottarna men fungerar på samma sätt.

Nästa inlägg

RENGÖRING AV SMÅDJURS BURAR