FLÄCKAR

Hallon, Jordgubbar och Lingon – Det röda färgämnet som finns i dessa bär förstörs av hög värme. Koka upp rent vatten och häll det direkt på fläcken i en smal stråle. Använd inte denna metod på syntetmaterial då det kan förstöras av det heta vattnet.

Blåbär – Om textilen tål höga temperaturer så kan man koka vatten och hälla det heta vattnet på fläcken i en smal stråle. Häll Ättika, Vitvinsvinäger eller Citronsaft på fläcken. Det går också att blötlägga fläcken i upphettad mjölk, låta verka en stund och sedan tvätta som vanligt i maskin.

Banan – Droppa på pressad citron, vinäger eller ättika så fort som möjligt och låt det verka några minuter. Ta sedan lite diskmedel och lite varmt vatten på en kökshandduk och badda bort fläcken. Tvätta sedan som vanligt.

Tomat, Ketchup, Morot – Droppa på pressad citron, vinäger eller ättika. Låt verka några minuter och tvätta sedan med kallt vatten och diskmedel. Är det intorkade fläckar, låt citronen, vinägern eller ättikan verka längre.

Rödvin – Häll genast salt på fläcken. En annan metod är att blötlägga fläcken i upphettad mjölk. Tvätta därefter som vanligt.

Kaffe – Lägg hushållspapper under fläcken och en klick filmjölk ovanpå. Låt ligga i ca 30 minuter. Tvätta sedan plagget som vanligt. Färska fläckar kan gå bort om du sköljer dom direkt i kallt vatten.

Tuggummi – Får textilen plats i frysen så lägger du in det där och när tuggummit fryst så bryter du bort det försiktigt från tyget. Sitter tuggummit på något som inte går in i frysen så lägger du en eller ett par isbitar i en plastpåse och håller mot tuggummit tills det stelnat och går att bryta bort.

Fett/Olja – Gnid in diskmedel och låt verka en stund. Tvätta sedan som vanligt. Man kan också strö potatismjöl över fläcken och låta dra över natten. Borsta bort potatismjölet och tvätta sedan som vanligt i tvättmaskinen.

Blod – Blötlägg i kallt, kraftigt saltat vatten så fort du upptäcker fläcken. Tvätta sedan med kallt vatten och tvål. Använd aldrig varmt vatten till blodfläckar. Blod på madrassen kan tas bort genom att doppa en trasa i kraftigt saltat vatten, gno, doppa, gno, doppa, gno tills fläcken är borta. Har fläcken suttit länge så häll på kallt vatten och strö över salt. Låt torka minst en timme. Kör sedan med doppa, gnugga metoden om det behövs. För att få madrassen torr efteråt: Häll på potatismjöl, låt torka och dammsuga sedan upp potatismjölet. Urin – Ta en svamp och dopa i en blandning med 1 msk vitvinäger och 4 dl kallt vatten. Arbeta sedan bort fläcken. Tvätta sedan som vanligt.

Sperma – Tvätta först med kallt vatten och diskmedel. Sedan varmt vatten och diskmedel. Svett – Badda fläcken med citronsaft eller utspädd vitvinäger (1 msk vitvinäger o 2 ½dl vatten) som får sitta kvar i 5 minuter. Blötlägg med tvättmedel och tvätta sedan på vanligt sätt.

Deodorant – Blötlägg fläcken med ättika i ca 30 minuter. Tvätta sedan plagget på högsta möjliga temperatur som plagget tål (se tvättrådslapp). Undvik deofläckar genom att alltid låta deon torka ordentligt innan du klär på dig på överkroppen.

Tusch/Spritpenna – Ha på handsprit eller någon annan slags alkohol på fläcken. Vänta ett par minuter, tvätta sedan som vanligt.

Bläck – Badda försiktigt fläcken med en trasa doppad i t-röd eller handsprit. Skölj sedan i varmt vatten.

Stearin – På textilier: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt från ytan. Lägg ett kaffefilter eller hushållspapper på stearinfläcken och stryk sedan på pappret. Stearinet fastnar då i pappret. Se till så att inte strykjärnet är varmare än vad tyget tål. Byt papper och stryk igen tills stearinet är borta. Färg som sitter kvar kan baddas med färglös sprit precis före tvätt.

Gräs – Galltvål är effektivt mot gräsfläckar. Eller fukta fläcken med vatten och gnugga försiktigt in grönsåpa på fläcken och låt ligga över natten, tvätta sedan som vanligt i maskinen. Man kan också blötlägga fläcken i filmjölk över natten och sedan tvätta i tvättmaskin.

Kåda – Gnid in fläcken med smör eller matolja. Tvätta sedan rent med diskmedel och varmt vatten. Det går också att droppa på T-röd på fläcken och sedan tvätta i maskin.

Solskyddsmedel/Solkräm – Häll lite citronsyra på fläcken och droppa på lite diskmedel. Gnid till en skummig smet och låt verka några timmar. Skölj sedan och tvätta som vanligt.

Lim/Klister – Skrapa bort så mycket som möjligt av limmet med hjälp av en bordskniv när det är färskt. Ibland kan det vara lättare om man kyler ner limmet genom att lägga plagget i frysen eller kyla ner med hjälp av iskuber i en plastpåse. Finns det rester som inte går bort av att skrapa kan man gnugga med en hårdtvål. Tvätta sedan i maskin, gärna i 60 grader om plagget tål det. Man kan också testa att gnida lite aceton eller kemiskt ren bensin på fläcken. Detta kan dock missfärga tyget så prova först på ett osynligt ställe.

Mögel – Blötlägg i filmjölk över natten, tvätta sedan i maskin. Det går också att blötlägga i vatten med ättika, vinäger eller citronsyra.

Brännmärke – Har du fått ett brännmärke på tyg så kan du fukta fläcken med vatten och strö över salt. När det torkat borstar du av saltet och fläcken är borta.

Nästa inlägg

FÅ KNAPPAR ATT SITTA BÄTTRE