TVÄTTA KLÄDER

Här kommer bra saker att tänka på när det gäller klädvård:

När du ska ta bort FLÄCKAR från tyg, gnugga inte! Det gör bara så fläcken tränger in bättre i tyget. Dutta istället försiktigt med en ren vit trasa och eventuell fläckborttagning.

Använd inte SKÖLJMEDEL när du tvättar frotté. Sköljmedlet gör så handdukarna absorberar vatten sämre och tar alltså bort själva meningen med frottén. Tänk även på att sköljmedel innehåller mängder med kemikalier. Ett bättre alternativ är att använda ättika. Ättika håller även tvättmaskinen ren och har antibakteriella egenskaper.

NATURLIGT SKÖLJMEDEL (ger 1,1L som räcker till 44 tvättar)

3 dl Ättika (24%)

8 dl Vatten

ev. Eterisk Olja (för doften)

Koka vattnet och låt det svalna. Häll ner ättikan och ca 8 droppar eterisk olja om du vill att sköljmedlet ska dofta. Häll upp på glasflaska. Skaka flaskan innan varje användning så oljan blandar sig ordentligt. 1/4 dl av denna blandning är lagom till en tvätt. Hälls i sköljmedelsfacket.

Stäng inte KNAPPARNA på kläderna innan dom ska tvättas. Är knapparna stängda så är risken större att knappar lossnar.

DRAGKEDJOR ska vara uppdragna helt då det annars finns risk att de fastnar i andra kläder som kan skadas.

Använd inte mer TVÄTTMEDEL än det står på förpackningen. Det gör inte tvätten renare och det är inte bra för varken miljön eller din plånbok.

Vänd kläderna UT OCH IN. Det gör stor skillnad. Kläderna håller sig fina mycket längre. Lägg plagg som du är extra rädd om ut och in i tvättpåse.

Fyll inte TVÄTTMASKINEN för mycket. Tvätten blir inte ren om det är för trångt i maskinen. Tvättmedlet kan inte fördelas ordentligt och vattnet kommer inte åt. En bra tumregel är att man ska kunna vända hela handen ovanför tvätten när du lagt in den utan att tvätten är tilltryckt.

Samma sak gäller TORKTUMLAREN. Om det är för mycket kläder i trumman så tar det jättelång tid för tvätten att torka och den blir väldigt skrynklig.

Nästa inlägg

VACKRA SPIRALER SOM HÅLLER FÅGLAR BORTA