GIPSÄGG

De här gipsäggen blir superfina! Ha dom som dekoration i påsk eller året runt. Använd dom som ljuslyktor, vaser, krukor, godisskålar, gå bort present…

Du behöver:

Ballonger (1 ballong per ägg)

Vatten (ljummet)

Gipsbinda (finns att köpa på Apotek. En kartong med 6 rullar betalade vi drygt 100kr för. En rulle är lagom till ett större ägg)

Sax

Handskar (inget måste men skyddar händerna)

Börja med att fylla ballongen med lite (½-1dl) vatten. Blås sedan upp ballongen till önskad storlek och knyt den väl. Vattnet gör att ballongen kan stå och ägget får på så vis också en stadig botten.

Läs bruksanvisningen för gipsbinda.

Klipp gipsbindan i olika stora bitar. Klipp dom gärna lite ojämnt. Jag fyllde en påse med vatten och ställde i en bunke så jag slapp få gips i bunken.

göragipsägg

Doppa bitarna av gipsbinda i vatten och lägg dom på ballongen. Gnugga med fingret på lindan så hålrummen fylls med gips. Lindorna ska läggas omlott. Två lager brukar bli lagom. Kanten upptill får gärna bli ojämn. När du känner dig nöjd ställer du ballongen för att torka.

ballonggips

Jag väntade drygt en timme innan jag tog hål på ballongen och tog bort den från ägget. Det kan stänka när du tar hål på ballongen så akta ögon och omgivningen.

gipsägg

Tänk på att det tar en stund för äggen att torka helt och hållet. Ställ dom inte på något känsligt underlag då det kan bli lite kondens under första dygnet.

äggdekoration

Äggen tål inte vatten. Ska du ha blommor eller krukväxt i äggen så bör du ha någon vas/kruka inuti.

Nästa inlägg

FINA ISBITAR