CHOKLADIG MARÄNGTÅRTA

Den här tårtan är verkligen supergod!

CHOKLADIG MARÄNGTÅRTA Räcker till ca 10 personer

Marängkakan:

100 gram rumsvarmt Smör

1 ½ dl Strösocker

5 Äggulor

½ dl Mjölk

2 dl Vetemjöl

3 msk Kakao

2 tsk Bakpulver

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt en äggula i taget medans du vispar. Rör ner mjölken. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål. Rör sedan ner blandningen i smeten. Häll i och bred ut smeten i en form (ca 25 cm i diameter) med löstagbar kant som du klätt med bakplåtspapper.

Marängen:

5 Äggvitor

2 ½ dl Strösocker

100 gram smält Mörk Choklad (välj en ren choklad eller med apelsin, lakrits, mint…)

Vispa äggvitorna tillsammans med 1 ½ dl av sockret. Vispa tills det blir ett hårt skum. Tillsätt resten av sockret (1 dl) och vispa en stund till. Ringla ner den smälta avsvalnade chokladen i marängsmeten och blanda slarvigt. Bred ut marängen uppe på bottensmeten i formen. Grädda ca 40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna.

Nedersta botten:

3 Ägg

2 dl Strösocker

2 dl Vetemjöl

knappt 1 msk Kakao

1 tsk Vaniljsocker

1 tsk bakpulver

½ dl Mjölk

Höj ugnsvärmen till 225 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner i smeten. Tillsätt mjölken. Häll smeten i samma/likadan form som du gräddade marängkakan i. Även nu ska formen vara klädd med bakplåtspapper. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna.

Fyllning:

ca 400 gram Dulce de Leche (kokad sötad kondenserad mjölk)

3 dl Rice Krispies (finns vid flingorna)

2 ½ dl vispad Grädde

Kakao (efter behag)

litelite Mjölk

När bottnarna svalnat klickar du ut 3/4 av burken med Dulce de Leche på nedersta botten och brer ut. Sedan strör du ut Rice Krispies uppe på Dulce de Lechen. Vispa grädden tillsammans med lite kakao. Bre ut chokladgrädden på Rice Krispies. Lägg på marängkakan. Häll i litelite mjölk i burken med Dulce de Leche och blanda tills det blir lagom konsistens för att ringla över tårtan. Ringla över tårtan och avsluta med att sikta lite kakao över tårtan.

chokladtårta

Tårtan kan göras dagen innan den ska ätas. Marängen blir då inte lika spröd men fortfarande väldigt god.

Nästa inlägg

FÖR SALT SÅS, GRYTA ELLER GRATÄNG?