BACONSALT

Det här baconsaltet är superdupergott!

BACONSALT

100g Bacon (baconet ska vara rökt på riktigt, inte bara smaksatt med rökarom)

1 dl Flingsalt

baconmikro

Lägg ut baconskivorna bredvid varandra på hushållspapper på en tallrik. Lägg hushållspapper även över baconskivorna. Kör på maxeffekt i mikron i ca 3 minuter. Ta ut baconet, byt till nytt hushållspapper och kör någon minut till tills baconet är HELT torrt. Håll uppsikt så baconet inte bränns.

bacon

Lägg de torra baconskivorna på nytt hushållspapper och tryck hushållspappret emot baconet så eventuellt fett absorberas av pappret.

salt

Nu är det dags att smula sönder baconet. Använd en mixer eller en mortel. Blanda sedan baconsmulorna med flingsaltet. Häll upp i tät burk och förvara baconsaltet i kylskåp.

baconsalt

Jag kontaktade Livsmedelsverket angående hållbarhet. Detta är svaret jag fick:

Det lär inte växa några sjukdomsframkallande bakterier i det färdiga baconsaltet främst pga den höga saltkoncentrationen, men kyltemperatur och liten tillgång till vatten bidrar också till att begränsa tillväxten av sjukdomsframkallande bakterier. Möjligen skulle produktförstörande mikroorganismer kunna växa och baconfettet skulle även kunna härskna med tiden. I så fall börjar det smaka och lukta illa, men är ingenting du blir sjuk av. Du får prova dig fram genom att lukta, smaka och titta. Så länge som det ser ok ut samt smakar och luktar bra så kan du äta det. Min gissning är dock att baconsaltet håller sig ganska länge i kylskåp eftersom knaperstekt bacon är rejält salt och innehåller förhållandevis lite vatten.

Nästa inlägg

VAR RÄDD OM HUNDENS TASSAR